Ik hem met heel veel bewondering naar het speciale Jeugdjournaal over grenzen aangeven gekeken op 24 maart 2025. Kinderen gaan hierin met elkaar in gesprek over seksueel ongewenst gedrag, online en offline. Mooi en helder stuk en vooral petje af voor de kinderen die hier in beeld over praten. Chapea!
Wat een onderwerp als dit voor kinderen lastig maakt, geldt vaak ook voor volwassenen. Hele menselijke aspecten zoals schroom, schaamte, sociale druk of zorgen, aannames, invullen, verwachtingen, et cetera. Een kluwen aan factoren die de interactie warrig en onveilig kunnen maken.
Maak het bespreekbaar!
Alles begint met het bespreekbaar maken. Zoals deze uitzending zo overtuigend laat zien. Met vragen aan de kinderen zoals: Hoe vind je het als je onverwacht een naaktfoto ziet? Of als je gevraagd wordt een naaktfoto te sturen? Zou je het zelf ook doen? En wat vinden jullie ervan als een volwassene met jullie wil kletsen over seks?
Of zie het item over seksueel misbruik in de sport. De kinderen vertellen hoe zij daar over praten op de sportclub. Dat er samen met de leiding goede afspraken zijn gemaakt waar ze elkaar ook bij helpen. En hoe de kinderen zélf de afspraken hebben bepaald over telefoongebruik in de kleedkamers. En als zij de kleedkamer delen met bezoekers, worden de regels even medegedeeld: ‘Joh, de telefoon blijft in de tas.’
Ook voor volwassenen
De aanpak lijkt veel op onze trainingen Sociale veiligheid. Deze zijn voor volwassenen op de werkvloer i.p.v. voor kinderen, maar de uitdaging en oplossing is hetzelfde. Stel vragen. Praat erover.
Zo starten we vaak met de vraag aan deelnemers of er uitspraken op de werkvloer zijn waarvan ze denken: “Kan dit wel?” Of waar je wel om lacht, maar je ook ongemakkelijk bij voelt.
Hoe zou jij het vinden als jou leidinggevende je een compliment geeft op je uiterlijk en je vervolgens een schoudermassage geeft? Hoe vinden jullie het als een manager/specialist naar je schreeuwt dat je stom bent en de volgende dag jou ‘gewoon’ begroet alsof het niet gebeurt is?
Of wat vinden jullie ervan als er grappen worden gemaakt over homo’s (watjes), vrouwen (blond), mannen (dom) of over iemands afkomst of huidskleur? Doe je daar zelf ook wel eens aan mee? Zeg je er ook iets van als je het geen leuke grap of opmerking vindt?
Dit brengt vaak al verschillende perspectieven en belevingen naar boven. Daarna onderzoeken we met elkaar: Wat is nu grensoverschrijdend gedrag? Is dat voor iedereen hetzelfde of mogen we verschillen van mening? En hoe ga je dan om met de verschillen?
Perspectieven
We nodigen deelnemers uit om zich in elkaar te verplaatsen. Met als grondgedachte dat verreweg de meeste mensen een ander niet bewust willen beschadigen of buitenspel willen zetten, maar dat mensen dezelfde interactie heel anders kunnen ervaren. En hoe het oprecht, nieuwsgierig en zonder oordeel verkennen van elkaars perspectieven dan ook zeer waardevol is.
En we nodigen deelnemers uit om tot afspraken te komen: Hoe gaan we met elkaar om? En hoe gaan we elkaar hierbij helpen of op aanspreken?
Kortom: Maak gedragingen bespreekbaar. Niet als goed of fout, maar als iets waar je het over kunt hebben. Niet als kind, niet als volwassenen, maar als individuen die samen een fijne omgeving nastreven. Zo schep je de ruimte voor contact én begrenzing.
‘Joh, die grap over mijn kleding vond ik niet leuk, doe dat ajb niet.’
Trainingen
Wil je meer weten over wat je kunt doen om sociale veiligheid in jouw organisatie bespreekbaar te maken? Neem contact met ons op of kijk eens bij onze training Sociale veiligheid.
(Afbeelding: Screenshot betreffende aflevering Jeugdjournaal)

Lucia

Laatste berichten van Lucia (toon alles)
- Agressief gedrag moeten we niet belonen - 03/04/2025
- Maak het bespreekbaar - 26/03/2025
- Protocol versus gevoel is even wennen - 19/09/2024