actie4Hulpverleners doen vaak geen aangifte na een incident met agressie of geweld
Veel hulpverleners die aangifte hebben gedaan van agressie en geweld hebben daar slechte ervaringen aan overgehouden. Vooral vergeldingsacties van de daders zijn een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek door stichting Hulp voor Hulpverleners naar aangiftebereidheid bij de doelgroep.
Aldus een artikel uit de Volkskrant van 29 december 2015

Vijf tips hoe je als hulpverlener veilig aangifte kunt doen
De feestdagen zijn voor hulpverleners niet altijd even feestelijk. Overmatig drank- en drugsgebruik leiden tot een groter aantal agressie-incidenten tegen politie-, brandweer- en ambulancemedewerkers. Uit een recente enquête1 onder hulpverleners werd duidelijk dat een aantal liever geen aangifte doet uit angst voor represailles. In dit artikel vatten we de mogelijkheden samen hoe je als hulpverlener veilig aangifte kunt doen.

1. Meld een incident van agressie of geweld altijd bij je werkgever
Twijfelt je of je aangifte wilt doen van agressie of geweld tijdens je dienst? Meld het voorval in ieder geval altijd bij je werkgever. Zo krijgt jouw baas een breed beeld van de ernst en omvang waarin agressie en geweldsituaties tijdens het werk voorkomen. Veel organisaties hebben een apart registratiesysteem voor agressie- en geweldsincidenten, zoals bijvoorbeeld ARO of GIR. Dat beeld onderstreept het belang van acties die jouw werkgever moet ondernemen zodat jij veilig je werk kunt doen.

2. Eis respect voor je werk
Agressie of geweld tegen hulpverleners is onacceptabel. Als hulpverlener verricht je vaak levensreddend werk en dat moet iedereen met respect behandelen. Maar veel hulpverleners vinden dat zij hun collega-hulpverleners bij de politie van het werk houden of dat aangifte doen hen zelf van het werk houdt. Eis respect voor je werk en maak tijd voor het melden en het doen van aangifte. Accepteer dat het behandelen van aangifte van agressie en geweld tegen hulpverleners bij de kerntaken van de politie hoort.

3. Laat je baas aangifte voor je doen
Je kunt ook tijd besparen door je baas aangifte te laten doen. Als slachtoffer moet je uiteraard een verklaring afgeven, maar de rest van het proces wordt door je werkgever afgehandeld. Veel organisaties hebben dat bij een speciale casemanager belegd die dat voor je kan doen. Voel je niet bezwaard, want jouw baas maakt via aangifte ook duidelijk dat agressie tegen zijn medewerkers onacceptabel is.

4. Gebruik het adres van je werkgever bij aangifte
Het opgeven van je persoonlijke adresgegevens is niet verplicht bij het doen van aangifte. Door ‘domicilie te kiezen’ kun je ook het adres van je werkgever gebruiken. Alle post van de politie en eventueel het openbaar ministerie gaat dan naar dit adres. Niet onbelangrijk: ook de dader of zijn advocaat krijgt alleen het adres te zien dat jij als domicilie gekozen hebt.

5. Bescherm je persoonsgegevens onder nummer
Wil je zoveel mogelijk je privacy beschermen uit angst voor represailles? Doe dan aangifte onder nummer. Hierbij wordt in de aangifte je persoonsgegevens vervangen door een nummer. Dat nummer verwijst naar een beveiligd dossier bij het Slachtofferloket van de politie waarin je persoonsgegevens staan.

Meer informatie vind je op de site van Expertisecentrum Veilige publieke taak.

expertise

The following two tabs change content below.

Lucia

Agressietrainer
Sinds ik dertig jaar geleden begon in een vrouwenopvang in Amerika heeft mijn hele carrière gedraaid om de vele facetten van agressie en agressief gedrag. Als trainer heb ik ondertussen duizenden werknemers geholpen met hun kennis, zelfbeheersing en de vaardigheden voor het voorkomen en tegengaan van agressief gedrag. Duidelijk en vriendelijk, mét ruimte voor de ander. Het bijdragen aan het werkplezier van al deze mensen vind ik fantastisch. Is op uw werk agressie een probleem? Laat het mij weten!

Pin It on Pinterest

Share This