Agressiewerk - training omgaan met agressieUit het niets verschijnende, heftige agressie heeft vaak al een flink voortraject gehad. Bij jezelf, maar ook bij de ander. Deze signalen zijn echter gemist of genegeerd. Door eerder alert te zijn heb je in een vroeg stadium meer mogelijkheden tot je beschikking om adequaat te reageren.

agres·sief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) Geneigd om aan te vallen of te vechten; aanvallend.

We beginnen onze agressietraining vaak met te vragen wat voor de deelnemers ‘agressie’ is. Het woord roept meteen beelden op van boze gezichten, schelden, slaan, schoppen. Kortom: woede.

Alleen, we hebben allemaal momenten dat het nodig is om voor jezelf op te komen. Bijvoorbeeld als je kind lastiggevallen wordt door een bullebak of als iemand bij jou voordringt in de supermarkt. En dat voor jezelf opkomen, dat doe je vaak vanuit de emotie boosheid. En kan dan geuit worden op een agressieve manier. ‘Aanvallend’ betekent ook strijden voor je belang. En dat is op zichzelf niet negatief. Als iemand jouw belang schaadt, dan mag je best voor jezelf opkomen.

Cursisten zijn vaak verbaasd als we dit over agressie vertellen. Soms gaan ze er ook tegen in. “Nou, dat is voor mij geen agressie, ik mag toch wel voor mijzelf opkomen?”. En daar zit ‘m de crux. Het beeld van agressie is zo negatief opgepompt dat we alleen nog maar de ergste uitingen als agressie bestempelen. Maar ook kleine speldenprikjes doen pijn. En tellen mee, zoals bij voetbal ook een lullig rollertje telt. Ook al heb je het in de kantine vooral over die snoeiharde bal in de hoek.

Door agressie te koppelen aan woede (waar je je tegen mag verweren) incasseren we te snel de kleine vormen van agressie in ons leven. Terwijl die veel vaker voorkomen en bijdragen aan een sluimerend, vervelend gevoel of opbouwen naar een uitbarsting. De manier waarop je baas je vraagt iets te doen, de manier waarop je partner aangeeft dat je moet opschieten, de manier waarop de BMW achter je aangeeft erlangs te willen…

Zijn we erop uit om iedereen bij het minste of geringste direct te laten reageren op agressie?  Nee, wat wij willen bereiken is dat mensen zich sneller realiseren dát ze mogelijk met agressie te maken hebben. Dat ze alerter worden en zich daardoor beter kunnen voorbereiden op hun eigen gevoel en een mogelijk lastige situatie. Een situatie waarin ze misschien slachtoffer, maar misschien ook juist zelf de agressor kunnen worden.

 

The following two tabs change content below.

Lucia

Agressietrainer
Sinds ik dertig jaar geleden begon in een vrouwenopvang in Amerika heeft mijn hele carrière gedraaid om de vele facetten van agressie en agressief gedrag. Als trainer heb ik ondertussen duizenden werknemers geholpen met hun kennis, zelfbeheersing en de vaardigheden voor het voorkomen en tegengaan van agressief gedrag. Duidelijk en vriendelijk, mét ruimte voor de ander. Het bijdragen aan het werkplezier van al deze mensen vind ik fantastisch. Is op uw werk agressie een probleem? Laat het mij weten!

Pin It on Pinterest

Share This