reportIedereen had er vroeger wel één, de strenge leraar Duits of de autoritaire Lerares Frans waarbij je vooral geen ongein moest uithalen. In de klas heerste tucht en orde en iedereen die iets probeerde wachtte een strenge straf. Twintig jaar later kijken veel van die leerlingen, nu dertig plus, hoofdschuddend naar het onderwijs van nu.

In de media komen we de laatste jaren steeds vaker verhalen tegen waarin het lijkt alsof het klaslokaal een wildwest tafereel is waar wetteloosheid en wanorde regeren. Leerlingen zouden mondiger, brutaler en directer zijn dan vroeger, leraren hebben het niet meer in de hand, en schoolbesturen weigeren in te grijpen. Agressie tegen leraren lijkt volgens sommigen eerder gewoonte dan uitzondering.

In de politiek en de samenleving klinkt vaak dat leraren hun leerlingen strakker moeten mogen aanpakken, en dat alleen zo het respect en aanzien voor het beroep leraar terug kan keren. Gesprekken met diverse leraren toont echter aan dat veel leraren straffen (wegsturen, nablijven, schoolplein opruimen) echter pas als een laatste hulpmiddel willen gebruiken en liever eerst naar andere oplossingen proberen te zoeken. Zijn deze mensen soft geworden, of is er wellicht iets anders aan de hand?

Soms zijn we ons er namelijk niet van bewust wat precies de onrust veroorzaakt. Ligt het echt aan “de jeugd van tegenwoordig”, of is er wellicht ook iets wat de docent anders kan doen? Direct streng ingrijpen kan vaak averechts werken als je niet weet wat de achtergrond van bepaald gedrag is. Onderwijs is een subtiel vak en vraagt veel ervaring om aan te voelen wat de beste reactie is. Een reden temeer voor overheid en maatschappij om voorzichtig te zijn met adviseren “wat een docent zou moeten doen” tegen onrust, agressie en herrie in het klaslokaal. Agressie direct met hard ingrijpen beantwoorden is wellicht niet de enige oplossing.

Het is juist dit aspect, wees bewust van jezelf, je acties en zijn weerslag op anderen waar niet alleen in het onderwijs, maar in de hele maatschappij veel te winnen valt.

The following two tabs change content below.

Lucia

Agressietrainer
Sinds ik dertig jaar geleden begon in een vrouwenopvang in Amerika heeft mijn hele carrière gedraaid om de vele facetten van agressie en agressief gedrag. Als trainer heb ik ondertussen duizenden werknemers geholpen met hun kennis, zelfbeheersing en de vaardigheden voor het voorkomen en tegengaan van agressief gedrag. Duidelijk en vriendelijk, mét ruimte voor de ander. Het bijdragen aan het werkplezier van al deze mensen vind ik fantastisch. Is op uw werk agressie een probleem? Laat het mij weten!

Pin It on Pinterest

Share This