Kanye West heeft ervoor gekozen eens rustig met de paparazzi te gaan praten, in plaats van ze aan te vallen. De rapper moest vrijdag tanken en besloot aan de aanwezige fotografen even uit te leggen waarom hij in het verleden uit zijn slof is geschoten.
Over zijn aanvaring met paparazzo Daniel Ramos op het vliegveld van Los Angeles afgelopen zomer, zegt Kanye: ”Ik probeerde zijn camera te blokkeren en toen viel hij op de grond en deed alsof. Iedereen dacht: ‘Waarom heb je hem geslagen?’ Ik heb overduidelijk niet geslagen. Maar ik ging door een moeilijke tijd.” Op de dag van de vermeende aanval had West namelijk gehoord dat zijn opa binnenkort zou overlijden.
Naast zijn eigen gebrek aan privacy maakt de vriend van Kim Kardashian zich ook zorgen om zijn kindje North. ”Ik kan me niet voorstellen dat mijn dochtertje straks vier jaar oud is en jullie naar haar staan te schreeuwen”, aldus een bezorgde Kanye voor de camera van X17. (Bron: http://www.shownieuws.tv)
Wij kunnen heel goed begrijpen dat iemand, Kanye West in dit geval, ontzettend kwaad wordt van zijn achtervolgers, de paparazzi. Te pas en te onpas wordt je op de foto genomen. Je kunt geen stap buiten de deur zetten of mensen leggen vast wat je doet en zegt. Het lijkt mij behoorlijk irritant om zo aangetast te worden in mijn privé. Ik heb dus oprecht begrip voor zijn agressieve gevoelens op het moment dat hij weer ongewenst wordt lastig gevallen door een fotograaf.
En wie heeft ze niet: agressieve gevoelens en gedachtes ? Of zoals Kanye West zegt: ‘uit zijn slof geschoten’. Kennen we niet allemaal momenten waarin we boos worden omdat: alles tegen zit, zaken niet zo gaan zoals we wensen, instanties en organisaties die niet meewerken met jouw plan, het verkeer weer eens vastloopt net nu jij een belangrijke afspraak hebt. En ook, we worden allemaal toch wel eens boos wanneer we ons niet begrepen voelen, wanneer we slecht nieuws krijgen of een afwijzing op een verzoek?
De gevoelens zijn ons bekend. En misschien ook wel de ‘gedachtes’ die in deze situaties naar boven komen: “ik ga jou eens goed vertellen waar het op staat!” ‘ Wat ben jij een l… een e…. een tr…. !” “Wacht maar totdat jij iets van mij nodig hebt…” En welke verwensingen maken wij elkaar in het verkeer?
Kanye West is een grens overgegaan: Hij is boos geworden, heeft daar van alles bij bedacht ( misschien al weken, maanden lang) en heeft er een actie op ondernomen waarin iemand minstens heel erg geschrokken is en misschien ook fysiek gekwetst is geraakt (dit weten wij niet zeker). Het is geweldig hoe hij hier op terug komt: …. met de paparazzi te gaan praten, in plaats van ze aan te vallen.
Want dit is de kunst van ‘Omgaan met agressie.’ Behalve hoe ga je om met de agressie van anderen, hoe ga je om met je eigen emoties van agressie? Hoe stop je jezelf van uiting geven aan agressieve gevoelens en gedachtes. Hoe laat je anderen weten dat je ontzettend kwaad bent, zonder dat je de ander beschadigt, psychisch of fysiek?
Vaak kiezen we ervoor om onze irritatie/ boosheid/ woede weg te slikken of f we klagen over de situatie bij iedereen behalve de persoon of instantie om wie het gaat. Soms reageren we onze woede af op spullen of op anderen mensen. ( denk maar aan het uitvallen naar je partner of kinderen zonder goede aanleiding) En heel soms zeggen we wel tegen de betreffende partij wat je er van vindt op zo een wijze dat het de (werk) relatie beschadigd. Je kent het wel: Je bent tekeer gegaan en heb je gelijk gekregen maar je hoopt ondertussen nooit meer diegene tegen te komen.
Hoe doe je dat nu: Je boosheid uiten zonder de ander te kwetsen of te beledigen?
- Herken je agressieve gevoelens bijtijds. Wacht niet te lang! Irritatie kan oplopen naar boos worden- kwaad worden – woedend ….. Hoe langer je wacht met het bespreekbaar maken, hoe moeilijker het wordt.
- Ga voor jezelf na waar je gefrustreerd over bent: wat zegt of doet de ander precies waar jij boos van wordt.
- Benoem deze met een ik- boodschap: In een ik-boodschap laat je de ander weten wat er met jou gebeurd. Voorbeeld:
– U wijst mijn verzoek af. Ik baal enorm, juist omdat ik op goed nieuws had gerekend.
– Je hebt onze afspraak voor de derde keer verbroken. Ik heb hier last van.
– Kanye West: Jullie achtervolgen mij constant. Dit werkt op mijn zenuwen
Door het concrete gedrag te benoemen en te vertellen wat er bij jou gebeurd, voorkomt een opeenhoping van emoties. Door ze te benoemen zwakt het al af. En dan is het helemaal ideaal als de ontvangende partij deze onthulling kan erkennen. Dit maakt de weg vrij voor een goed gesprek en misschien ook voor een werkbare oplossing voor beide partijen.
Lucia
Laatste berichten van Lucia (toon alles)
- AgressieWerk.nl en Valtes gaan samenwerken - 01/07/2024
- Als leidinggevende is een ‘open deur’ niet genoeg - 09/02/2024
- Een zakelijk contact aanspreken op gedrag én de relatie behouden - 24/06/2021