actie2Op de website van AD vandaag een opvallend artikel dat eens te meer aantoont dat er qua gedrag op de werkvloer nog een flinke slag te maken valt. Werkgevers én werknemers onderschatten de desastreuze gevolgen van pesten op de werkvloer. De samenleving is er jaarlijks miljarden aan kwijt, een half miljoen werknemers leidt onder het getreiter van collega’s of hun baas. Een deel haakt zelfs af.

Gerrit Hartholt (50) uit Dedemsvaart was al enigszins een vreemde eend in de bijt bij het productiebedrijf waar hij werkte als expeditiemedewerker. Gerrit heeft asperger, een vorm van autisme. ,,Op mijn werk heerste een vrijgevochten sfeer, met bijzondere figuren die een loopje namen met de regels: illegale pauzes of afwezigheid. Ik heb dat op een bepaald moment aangekaart.”

Zijn collega’s namen Hartholt op de korrel, hoewel hij veel werk verzette. Hij onderging verbaal geweld, spugen, vechtpartijtjes en expres zaken in de war schoppen. Soms waren de pesterijen minder heftig, dan weer ernstig.

Uiteindelijk belandde Hartholt in de ziektewet, mede door de stress op zijn werk. Hij zit nu in de bijstand. Volgens onderzoek van TNO en CBS worden zo’n 500.000 werknemers getreiterd door baas of collega’s. Een klein deel, naar schatting zo’n 10.000 mensen per jaar, wordt weggepest. Zij zoeken een andere baan of belanden in de ziektewet. Minister Asscher (Sociale Zaken) spreekt van ‘een serieus probleem’.

Zie voor hele artikel AD.nl

The following two tabs change content below.

Lucia

Agressietrainer
Sinds ik dertig jaar geleden begon in een vrouwenopvang in Amerika heeft mijn hele carrière gedraaid om de vele facetten van agressie en agressief gedrag. Als trainer heb ik ondertussen duizenden werknemers geholpen met hun kennis, zelfbeheersing en de vaardigheden voor het voorkomen en tegengaan van agressief gedrag. Duidelijk en vriendelijk, mét ruimte voor de ander. Het bijdragen aan het werkplezier van al deze mensen vind ik fantastisch. Is op uw werk agressie een probleem? Laat het mij weten!

Pin It on Pinterest

Share This