Wanda Everts

Het begint met (weer) willen luisteren

Mijn hele werkleven ben ik bezig geweest met het thema communicatie en vooral ook met miscommunicatie of gemiste communicatie.

Zowel als rechter (1990-2006) en als mediator (2000-2019). En àltijd als opleider, docent, trainer, coach, supervisor en vraagbaak (1979-heden).

Agressie en conflict zijn voor mij twee kanten van eenzelfde medaille. Conflicten hebben bijna altijd ook te maken met misverstanden, verkeerde interpretaties, aannames en vooroordelen. ‘Krommunicatie’ en een boel negatieve emoties.

Bij conflict verdwijnt ook de wil of interesse om nog te luisteren naar de ander. Daardoor ontstaat gemakkelijk een gevoel van onmacht. En onmacht leidt snel tot een vorm van agressie. Die kan je overvallen, omdat je het niet hebt zien aankomen. Het is altijd schrikken. 

Gelukkig kan je er heel vaak zelf iets aan doen om tot betere communicatie te komen en zo minder met conflict en agressie te maken te krijgen. Je kan leren hoe je ermee kan omgaan, met jezelf en met de ander, als het toch gebeurt. Beïnvloed jezelf want daardoor beïnvloed je de ander. Zo houd je de regie.

Het begint met (weer) willen luisteren.

Spanning in de zittingzaal

“Wie de vrede liefheeft, bereidt zich voor op de oorlog.” Dit was een gevleugeld zinnetje bij ons thuis. Mijn vader (1895-1970) was een beroepsmilitair, officier in het Nederlandse leger. Hij vond zichzelf een vredelievende man, maar hij moest niets hebben van het...

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over uw huidige situatie en het gewenste resultaat van een training. Wilt u met ons sparren over de mogelijkheden? Bel 06-4217 0546 of vraag een gratis adviesgesprek aan!

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over onze trainingen of bent u geïnteresseerd in een kosteloos en vrijblijvend gesprek? Bel 06-4217 0546 of stuur ons een bericht via het contactformulier. Wij helpen u graag verder!

Pin It on Pinterest

Share This