Mijn normaal is de beste normaals van alle normaalsÉén van de valkuilen die we vaak op trainingen tegenkomen is dat deelnemers agressie “niet normaal vinden”. En daar lijken velen het dan mee eens. Tot iemand ineens zegt dat bepaald gedrag wel normaal is, het hoort er gewoon bij. Discussie ontstaat. Wat iemand normaal denkt te vinden is niet voor iedereen hetzelfde.

De term “normaal” komt via onze Minister-President nog weleens naar voren. Een paar jaar geleden bakkeleide hij al in de kamer met Wilders waarna de twee elkaar “doe es normaal” toebeten. Onlangs riep hij weer mensen op “normaal” te doen, en anders moet je maar weg. Liefst 13 keer gebruikt hij het woord. Maar “normaal” is dus niet voor iedereen universeel hetzelfde.

Rutte legt vervolgens uit wat hij “normaal” vindt. Met andere woorden, als je dat niet vindt ben je “niet normaal”. Zonder verder in een politieke discussie te willen verzanden is dit niet een niet heel erg handige aanpak. Het zet de zaken direct zwart/wit neer, en brengt mensen die het op voorhand niet 100% met elkaar eens zijn zeker niet nader tot elkaar. Eraan toevoegen dat je anders maar weg moet maakt het zeker niet beter.

Natuurlijk, we leven in een tijd dat de aandachtspanne is teruggebracht naar een vlotte soundbite en schreeuwende krantenkoppen. Tijd voor enige nuancering en onderbouwing is er niet altijd. Maar steeds vaker horen we het geluid dat mensen zich vooral zorgen maken om de verdeeldheid die er heerst. Als je elkaar wilt gaan begrijpen, begin dan met luisteren, en zet even je mening over wat jij “normaal” vindt in de koelkast.

The following two tabs change content below.

Jan Geerling

Als trainingsacteur kijk, weeg en schat je in wat de deelnemer nodig heeft, teruggeeft en reageert in de door ons samen neergezette situatie. Ik besef heel goed dat dit erg spannend kan zijn. Een stuk herkenbaarheid is daarom juist belangrijk. Binnen een herkenbare situatie kan de deelnemer dan eindelijk eens zeggen, oefenen en doen wat hij of zij altijd al eens had willen proberen. Het mooiste van dit vak blijft voor mij als ik merk dat iemand echt iets over zichzelf leert tijdens ons spel.

Pin It on Pinterest

Share This